… Mobilier din lemn masiv …

Scari si balustrade

Problema proiectarii unei scari de interior a fost si va ramane un lucru deosebit. De ce? Pentru ca desi pare un lucru simplu si obisnuit, el contine multe elemente de design specifice. Dar invatand pas cu pas ce anume trebuie sa avem in vedere atunci cand alegem o scara vom asigura reusita proiectului.

Sa incepem cu cateva notiuni de baza. Elementele constituente ale unei scari au o terminologie specifica:

  • Treapta – suprafata orizontala de pasire
  • Inaltator/Contratreapta – suprafata verticala dintre doua trepte
  • Inaltimea scarii – inaltimea totala masurata
  • Lungime scara – lungimea adunata a tuturor treptelorLonjeron – partile laterale ale unei scari care sustin treptele ( in special la cele de lemn )
  • Balustrada – element longitudinal in plan inclinat paralel cu planul scarii folosit ca parapet de sprijin si protectie care se afla la o inaltime de 1 m deasupra treptelor de-a lungul scarii pe cele doua laturi ale sensului de mers.
  • Balustru – element vertical de sustinere a balustradei
  • Palier – spatiu orizontal de legatura intre doua segmente de scara

Acestia sunt termenii de baza atunci cand vom analiza o scara. Dar de ce trebuie sa stim toate aceste lucruri? Pentru ca in functie de fiecare alegere legata de una din aceste componente vom avea o scara cu o caracteristica diferita. In primul rand, o scara trebuie sa fie imbietoare fata de cel care paseste. Daca este prea lunga vom intampina un sentiment de retinere stiind ca vom obosi in a o urca. Daca inaltimea dintre doua trepte este foarte mare, vom avea tendinta de a regasi trepte mai scurte. Deci cum pornim?

In etapa initiala se masoara inaltimea si lungimea totala pe care trebuie sa o parcurgem pe scara. Diagonala acestui dreptunghi va da planul inclinat virtual care va “sprijini” scara. Asta in cazul clasic in care casa scarii permite acest lucru. Daca de exemplu avem de urcat intr-un spatiu ingust, scara spiralata va fi solutia. Sa revenim la prima varianta. Avand in vedere ca dorim in general ca lungimea unei trepte sa fie intre 40 si 50 de cm vom putea calcula numarul de trepte necesare impartind lungimea totala la lungimea unei trepte. Sau putem pleca de la inaltimea totala si imparti la o valoare de aproximativ 25cm. Din nou, cele doua metode de calcul vor genera valori pentru care va trebui sa analizam avantajele si dezavantajele. In general, trebuie sa ne gandim daca dorim mai multe trepte de scara dar cu inaltime mica sau mai putine trepte cu distanta mai mare intre ele.
Dupa proiectarea dimensiunilor scarii interioare trecem la alegerea materialelor. Scara clasica este facuta din scanduri de lemn masiv. O alta varianta o reprezinta realizarea scarii din fier-beton avand treptele acoperite cu lemn, marmura sau scara placata cu gresie

16articol(e)

Links